čili | aitrūs raudoni pipirai, paprikos; toks aštrus maltos mėsos troškinys |
Originalo forma | chile |
Kitos formos | čilis |
Atitikmenys | aitriosios paprikos (Kalbos patarimai. Kn. 4: Leksika: 1. Skolinių vartojimas) |
Vartosenos pavyzdžiai
[...] keletas lašų Tabasco" padao arba iupsnelis atriojo anktinio pipiro (čilio) miltelių, druskos, pipirų. Virtuvė 1997.
adėjęs atskleisti prieskonių miinių paslaptį, siūlyčiau: keturias dalis malto cinamono, vieną dalį malto gvazdiko, dalį susmulkintų diovintų čili pipirų, vieną dalį kardamono. LR 1997.
Tada paimi Grūdėtosios varškės" indelį [...], pagal skonį į ją įberi druskos, juodųjų pipirų aštrių pipirų (gali būti kajeno arba čili). Moteris. 1999.
Kokios tai uogos? Vienur jas vadina raudonuoju pipiru, dar kitur tabasku arba čiliu. Lietuviai pakramtę raudonųjų uogų raukosi ir sako aitrioji paprika", nors slavizmas paprika" – tai ikraipytas lotynikojo piper" (lot. pipiras) vertinys į serbų ir kroatų kalbas. LR 2000.
Balzamas sielai yra ir kai kurie prieskoniai, stiprinantys serotonino poveikį: čili pipirai, šafranas, cinamonas ir muškatas. R 2003.
Ji verdama taip: užvirti mėsą su daug čili pipirų, česnako ir imbiero, pridėti morkų, [...] virti ant nedidelės ugnies. R 2004.
Čili pipirai skirstomi pagal aštrumo klasę: saldūs - įvairiausių spalvų paprika, kvapieji pipirai, švelnaus skonio - oretgos pipirai, vidutinio aštrumo - jalapeno pipirai, tabasko, rokoto pipirai, aštrūs - kajeno, serano pipirai, labai aštrūs - habanero pipirai. intern. inf. 2007.
Čili pipirai tešloje. 12 didelių žalių čili pipirų su koteliais (receptas). intern. inf. 2008.
čili pipirai, mirkyti jogurte. intern. kom. 2008.
Juoduosiuose pipiruose tai yra piperinas, kvepiančiuosiuose – pimentų aliejus, o čili pipiruose – kapsaicinas. tai kodėl ir jų aštrumas skirtingas. Patys pikčiausi" pipirai – čili. intern. inf. 2008.
Dar mėgsta mūsų firminį čili" patiekalą (atrus jautienos patiekalas su pupelėmis). R1995.
Čili trokinys - patiekalas, kurį norėjau padaryti jau labai senai, bet vis ruoiaus moralikai, nes įsivaizdavau, kad sudėtinga. intern. inf. 2010.
adėjęs atskleisti prieskonių miinių paslaptį, siūlyčiau: keturias dalis malto cinamono, vieną dalį malto gvazdiko, dalį susmulkintų diovintų čili pipirų, vieną dalį kardamono. LR 1997.
Tada paimi Grūdėtosios varškės" indelį [...], pagal skonį į ją įberi druskos, juodųjų pipirų aštrių pipirų (gali būti kajeno arba čili). Moteris. 1999.
Kokios tai uogos? Vienur jas vadina raudonuoju pipiru, dar kitur tabasku arba čiliu. Lietuviai pakramtę raudonųjų uogų raukosi ir sako aitrioji paprika", nors slavizmas paprika" – tai ikraipytas lotynikojo piper" (lot. pipiras) vertinys į serbų ir kroatų kalbas. LR 2000.
Balzamas sielai yra ir kai kurie prieskoniai, stiprinantys serotonino poveikį: čili pipirai, šafranas, cinamonas ir muškatas. R 2003.
Ji verdama taip: užvirti mėsą su daug čili pipirų, česnako ir imbiero, pridėti morkų, [...] virti ant nedidelės ugnies. R 2004.
Čili pipirai skirstomi pagal aštrumo klasę: saldūs - įvairiausių spalvų paprika, kvapieji pipirai, švelnaus skonio - oretgos pipirai, vidutinio aštrumo - jalapeno pipirai, tabasko, rokoto pipirai, aštrūs - kajeno, serano pipirai, labai aštrūs - habanero pipirai. intern. inf. 2007.
Čili pipirai tešloje. 12 didelių žalių čili pipirų su koteliais (receptas). intern. inf. 2008.
čili pipirai, mirkyti jogurte. intern. kom. 2008.
Juoduosiuose pipiruose tai yra piperinas, kvepiančiuosiuose – pimentų aliejus, o čili pipiruose – kapsaicinas. tai kodėl ir jų aštrumas skirtingas. Patys pikčiausi" pipirai – čili. intern. inf. 2008.
Dar mėgsta mūsų firminį čili" patiekalą (atrus jautienos patiekalas su pupelėmis). R1995.
Čili trokinys - patiekalas, kurį norėjau padaryti jau labai senai, bet vis ruoiaus moralikai, nes įsivaizdavau, kad sudėtinga. intern. inf. 2010.