LT EN
istablišmentas privilegijuotos visuomenės grupės; valdžios ir valdymo sistema, kurios padedamos tos grupės įtvirtina savo valdžią
Originalo forma establishment
Kitos formos establišmentas, establishmentas
Atitikmenys elitas, grietinėlė

Vartosenos pavyzdžiai

Valdo Adamkaus valdymo metais visas mūsų tarptautinės politikos „establišmentas" buvo įsisėdę į amerikietiškojo traukinio trečios klasės vagoną. delfi.lt. inf. 2009.

Ne paslaptis, kad kultūrinis ir meninis Lietuvos establišmentas kreivai žiūri į panašaus pobūdžio renginius. intern. inf. 2009.

Prosovietinis istablišmentas dabar - tai pirmiausia korupcinė sistema, kuri, kaip ir kiekviena mafijinė struktūra, gali būti perduodama iš kartos į kartą ir nuolatos atsinaujina, nes priima naujus žmones ir juos „apmoko". Sovietinis elitas turėjo galimybę visam laikui išnykti, tapti istorija, jeigu būtų buvęs bent kuriam laikui nušalintas nuo valdžios. Kultūros barai 2012.

Paprasti žmonės netikėjo pačia sovietine sistema, todėl kad ir ką sakytų režimo atstovai, jiems tai kėlė abejonių. Aš tik sutikčiau, kad dalis isteblišmento į tikino save, jog tai tiesa. Naujasis Židinys-Aidai. 2014 (1), 25.

Virš sėkmingos Lietuvos integracijos į Vakarų pasaulį laurų susiformavo Sėkmės, Pažangos naratyvas, palaikomas viešojoje erdvėje dominuojančios visuomenės dalies (daugiausia iš to tiesiogiai laiminčios) ir politinio establishmento . „Tautiniai naratyvai ir herojai Vidurio Rytų Europoje po 1989 m.", 2015.