LT EN
dredas suveta kasytė; šukuosena iš daugybės suveltų kasyčių
Originalo forma dread(lock)
Atitikmenys veltinė kasytė (kaselė), vėlinukas, vėlinys; veltinės kasytės (kaselės), vėlinukai, vėliniai, veltūnas ar pan. (VLKKKalbos patarimai. Kn. 4: Leksika: 1. Skolinių vartojimas)
Susiję žodžiai dredistas, dredlokai, dreduočius, dreduotas

Vartosenos pavyzdžiai

Dredai nebūdingi mūsų kraštui, tad gal jiems artima juodaodžių gyvenimo filosofija? R 1999.

„Regi" vakarėlio žvaigždė. Plaukus suskirstyk plonomis sruogelėmis ir suk jas, pamažu įpindama likusius. Efektas - jamaikietiški dredai. Panelė 2000.

Dredai Jamaikos Rastafari kultūroje - vienovės su visu pasauliu išraiška. Buvo siekiama grįžti į autentišką būtį, pirmykščią harmoniją su pasauliu. Todėl tikri rastamanai, nekerpantys plaukų visą gyvenimą, išsiaugina dredus paprasčiausiu būdu - nieko nedarydami. Tikri dredai yra tie, kurie susivelia patys. intern. inf. 2002 (Vakarų ekspresas 2002).

B. Marley savo gerbėjus užbūrė ne tiktai muzika, bet ir savo išvaizda - ilgais juodais plaukais, suformuotais į „dredus". [...] „Dredai" - vienas pagrindinių rastamanų skiriamųjų bruožų. Tai ilgalaikė šukuosena, padaroma į atskiras sruogas standžiai spaudžiant ir veliant plaukus. LR 2003.

[...] prieš produktų pristatymą negalėjo pasidaryti [...] šukuosenos – veltų kasyčių, vadinamų „dredais". LR (S) 2003.

Sakoma, kad suveltus plaukus, vadinamus „dredais", reikia plauti ūkišku muilu. LR 2004.

Esu laiminga, nes turiu sesutę, kur dar darželyje visiems draugams aiškino, kas yra dredai, hipiai, pankai. Panelė 2004.

Katmandu lengva gauti marihuanos - kelis kartus ir mums gatvėje jos siūlė. Apžiūrėjome senąją hipių gatvę su kavinėmis ir dredų salonais - mat šis miestas anksčiau garsėjo kaip hipių priebėga. Panelė 2004.

Patarsime kur pigiausiai ir kokybiškiausiai suvelti dredus. intern. inf. 2008.

Dredai - tai ne šukuosena, o gyvenimo būdas. C 2008.

Graži mergaitė tamsiais dredais ir kvailu veidu pasakė: - Nesuprantu, kodėl jie taip elgiasi. Gabija Grušaitė „Neišsipildymas", 2010.

Tikra gražuolė rožiniais dredais ir išpieštom „ katės" akim. Kotryna Zylė „ Sukeistas", 2019.