LT EN
mačo vyras, demonstruojantis smarkų, agresyvų vyriškumą
Originalo forma macho (sg), machos (pl)
Kitos formos macho
Susiję žodžiai mačistinis, mačizmas, mačistinis

Vartosenos pavyzdžiai

Parodoje pristatomi įvairūs vyriški žaislai: raketos ir lėktuvai [...], savadarbis automobilis su galingu varikliu [...], ekskliuzyviniai macho aksesuarai (Lino Jablonskio „Karo pilotų striukės"). 7 MD 2001.

Paraleliai filme vyksta ir kita metamorfozė - chroniško homofobo ir macho (Gerard Depardieu) virtimas švelniu, į depresiją linkusiu vyriškiu. 7MD 2003.

Almodóvaras, pasitelkęs kinematografiją, kuria tarsi visiškai naują socialinę tikrovę: parodijinės melodramos žanras be jokių skrupulų atsikrato stereotipinio macho -matadoro įvaizdžio, jį pakeičia transseksualai, biseksualai ir moterys ties nervų krizės riba. ŠA 2003.

Pasak Susan Bordo, šiuolaikinėse reklamose įsigalint vis atviresniems vyriško kūno vaizdiniams, kietam macho vyriškumui vis tiek įsiteikiama įtemptais raumenimis, pergalinga stovėsena ir įžūliu modelio žvilgsniu, kviečiančiu į dvikovą. ŠA 2005.

Moteriškų manierų Bruno taikiniai būna save įsimylėję macho, homofobai ir religiniai fundamentalistai. 7MD 2006.

Aštuoni galingi mačos veržia vieni iš kitų moteris, konkuruoja įtaka ir pinigais. intern. kom. 2006.

Vienintelis ir nepakartojamas macho , vienas geriausių Lietuvoje DJ Sezzy, vyras su barzda, ūsais, apžėlusia krūtine ir beveik mėlyna nuo tatuiruočių oda, į fotosesijas vaikšto su tėčiu, mama, teta ir net močiute! Maxi panelė (priedas) 2007.

Žinoma, impulsyvaus macho gesto, vedamo paslaptingų aukštesniųjų jėgų, K. Ole’ s kūryboje nėra, tačiau gryna, natūrali, tobula jo tapyba išlaiko žmogišką paklaidą. 7MD 2007.

Pleibojus, mačo - tai tik toks įvaizdis. Kaukė. Visi mes mėgstame kažkuo prisidengti - taip saugiau. R 2008.

Kodėl net pačios didingiausios batalinės scenos su šimtais krintančių mū'b1šyje herojų mūsų nevirkdo, o va kokia banali trijų akordų dainelė ar koks „Brisiaus galas", žiūrėk, ima ir priverčia bliauti net patį kiečiausią macho ? Kitoks miestas. Žurnalo „Miesto IQ" straipsnių rinktinė. 2010 (2008-2010).

O kai jūs, miela skaitytoja, augote, vyrai buvo veikiau mačo tipo ir kur kas rečiau pažymėti Alice Schwarzer kokybės ženklu. Maja Storch „Stipri moteris ilgisi stipraus vyro", 2011 (versta iš vokiečių k.)

Nes daugeliui moterų reikia ne santykių su grubiu macho, skaičiuojančio „pergales". Iš vyro labiausiai laukiama dėmesio, švelnumo, rūpinimosi ir subtilumo [...]. 15 minučių 2012-02-10.

Mačio įvaizdį sėkmingai kuriantis V. Putinas, pasirašęs „antigėjišką" įstatymą, mėgina įrodyti, kad antihomoseksualizmui reikia suteikti įstatymo pagalbą, nes LGBT judėjimas (lesbietės, gėjai, biseksualai ir transseksualai), galinga banga lūstantis iš Vakarų, pakirs ateinančių kartų, o ir pačios valstybės šaknis. delfi.lt inf. 2013.

Kaip ir dera macho galiūnui jis ima visas kelyje pasitaikančias moteris, ypač jį traukia tos draudžiamos filistinės. delfi.lt inf. 2017.