LT EN
cool komunikacinis žodelis, nusakantis tai, kas patrauklu, įspūdinga; vartojamas būdvardiškai arba kaip jaustukas, reiškiantis 'puiku'
Originalo forma cool
Kitos formos kūl, ql
Atitikmenys šaunu (-s), puiku (-s)
Susiję žodžiai cool džiazas

Vartosenos pavyzdžiai

Šaržas apie visa tai, ką galima apibūdinti vienu žodžiu - „cool". LR 1997.

Parodos kuratorius Kęstutis Kuizinas pasiūlė temą „Cool Places" [...] „Cool" jau seniai tapo tarptautiniu žodžiu, nors neanglakalbių šalių kalbininkai greičiausiai jo dar nėra įteisinę. LR 1998.

Kiek žinau, IRC nuolat keičiasi susirašinėjimo mados, pavyzdžiui, vietoj žodžio "pagaliau" rašoma "pagalew", žodis "cool", užrašomas „ql". Veidas 1998.

Režisierius organiškai įsiterpia į miestą, jo tamsias pakeles ir vaiduokliškas mašinų stovėjimo aikšteles prie prekybos centrų, fiksuoja „karštus" (o gal vėsius - cool ?) susibūrimo taškus - „Gravity" klubą, „Akropolio" ledą, „Lietuvos" kino teatrą. 7MD 2003.

Galų gale jos vaidinamas personažas - šviesiaplaukė, tobulai valdanti kardą, - yra labai pavykęs, labai „cool". LR 2003.
Autorius šaiposi iš tų, kurie labai stengiasi atrodyti cool . ŠA 2004.

Man labai patinka druskininkai, nezinau kodel, gal todel, kad as pati gyvenu Druskininkuose. Druskininkai yra cool !!! intern. kom. 2004.

Likusį laiką mėginau perprasti šio meno ir publikos santykį. Pastebėjau, kad šalia keistoko pasismaginimo mėgėjų daugelis tiesiog abejingai sėdi, apsimesdami, jog jiems čia viskas kūl ir jie ne kornfleiksai (pardon, runkeliai). ŠA 2005.

Joje atradau elitą gerąja prasme - tuometinio Dailės instituto studentus, visokiausius keistuolius - ir nors netapau tos cool kultūros dalimi, ją pamatyti man buvo labai svarbu. ŠA 2005.

Šiuolaikinė televizija keičia dabartį (nuolatiniai „realybės šou" yra ne kas kita, kaip tikrovės falsifikavimas, dabartinės, šaunios, „cool" elgsenos, naujų „bolševikinių" papročių formavimas), keičia taip, kaip patogu bolševikams, t. y. daugumai. ŠA 2005.

Beskaičiuojant žiūrovus trūko kantrybė ir nusprendžiau, kad iki „Cooltūrisčių" man dar toli - nei esu labai „cool", nei turiu kietus kultūros raumenis. 7MD 2005.

Užtat merginos palaiko. Joms tai cool ! Panelė 2007.

Hipsteriams svarbus nuodugnus madingumas, tas jau minėtasis beeing cool ir to deklaravimas. Verslo klasė (intern.) 2007.

7 labai cool liemenėlės intern. inf. 2011.

Įsitikinimas, kad tik neseniai nuo rašomųjų mašinėlių nulipusios tetutės gali pamokyti paauglius cool kalbėjimo buvo žavus savo naivumu. intern. inf. 2013.

Pirma – valstybė, priešingai nei, tarkime, etnokultūra, yra atsinaujinantis organizmas, nuolat besikeičiantis ir modernėjantis, todėl būti valstybės patriotu yra cool . lrytas.lt inf. 2014.

Koktu, bet kas gi lieka mums, neturintiems tobulo kūno? [...] Apsimesti, kad mums tai nerūpi? Kad dvasia (siela) yra labai cool ? Sigitas Parulskis „ Amžinybė manęs nejaudina", 2018