LT EN
arthausas kino meno rūšis, kurios filmai išsiskiria meniškumu, eksperimentiškumu, nėra vien pramoginiai
Originalo forma art house
Kitos formos art house'as, art house, arthouzas
Susiję žodžiai acid house, art nouveau, body art, hausas, mailartas, steikhauzas, arthausinis

Vartosenos pavyzdžiai

Bet ir mainstreamas, ir art house evoliucionuoja. Kai pasirodė „Dogmos" filmai, paaiškėjo, kad taisykles griauna žmonės, puikiai jas išmanantys. LM 2002.

Todėl jis nesibijo "Akropolio" konkurencijos, be to - iš atsidarysiančių 11 kino salių su 2 500 vietų viena salė bus skirta retesniam kinui. Todėl šalia 80 proc. rodomų kasinių filmų likusius 20 užims „arthauzas". kaunodiena.lt inf. 2002.

Antras filmas iš art house'o kino lentynos – „Paklydusių sielų miestas". LM 2003.

Neveltui jis gavo Oskara us scenariju bei buvo nominuotas net 3 Oskaram. Ir visa tai zinant, jog tai independant filmas. Tai yra visikas arthousas... intern. kom. 2004.

Žanrai tarnauja filmų tipologizacijai, o ši gali remtis skirtingais parametrais: laiku (istoriniai filmai), šalimi (Australijos, Prancūzijos, Honkongo filmai), režisieriumi (Hitchcockas, Kubrickas, Tarantino), technologija (animacija, dogma), serijiškumu (Džeimas Bondas), stiliumi (film noir), struktūra (laiminga pabaiga, retrospektyvinis pasakojimas), dislokacija (art house, multiplex, drive-in), rinka (TV serialai), auditorijos grupe (paauglių, suaugusiųjų, filmai visai šeimai), biudžetu (mažo biudžeto, nepriklausomas, „blokbasteris"), problematika (rasinė, gėjų ir lesbiečių) ir pan. 7MD 2005.

Šis „kodų sutapimas" liudija viena: Karatkevičius, kaip niekas kitas, baltarusių literatūroje jautė masinės kultūros pulsą, ir geriausia jo istorinių „blokbasterių" ekranizacija galėtų būti tik holivudinio užmojo veiksmo filmas, o ne kuklus „perestroikos" laikų „Belarusfilmo" „arthausas". LM 2007.

Ir visai tas pats, ar tai šiaip filmų tema, ar naujų filmų (yra ir tokia sukurta), ar klasikos, ar arthauzo. Na, ateis, pasakys: man patinka Bergmanas. Kita: o aš mėgstu Tarkovskį. Ar čia bendravimas? Čia kaip tos apklausos, ką labiau mėgsti: arbatą ar kavą, į kurias atsakoma vienu žodžiu. supermama.lt 2008.

GERAS KINAS - tai pirmiausia ARTHOUSE.lt tęsinys ir naujas vardas. Taip pat kaip ir anksčiau rodysime geriausius ir įdomiausius neholivudinius filmus. intern. inf. 2009.

Kol kas tai tik varginantis arthausas. Kaip kokia Bjork. Tokį daryti, mistifikuoti, kalbėti užuominomis yra labai paprasta. Kas kita yra pasakyti, ką nors aktualaus, kas rūpėtų visiems žmonėms. intern. kom. 2010.

Turiu garbės pareikšti, kad šiandien esame jau ne iš slėptuvių išlindę užsidarėliai su pogrindiniais vaizdo grotuvais. Matome daug ir suprantame, kad tuščia pramoga yra tokia pat nuobodi, kaip pseudofestivalinis, pseudointelektualus „arthauzas" (prieš 15 metų, atrodo, mudu šio žodžio dar nežinojome). intern. inf. 2010.