LT EN
formatas tam tikrus žanrinius, stilistinius, režisūrinius ir pan. reikalavimus atitinkanti kūrinio (televizijos ar radijo laidos, literatūros kūrinio ir pan.) ar kokio kito reiškinio forma
Originalo forma format
Kitos formos format'as
Susiję žodžiai neformatas, neformatas

Vartosenos pavyzdžiai

Mes laikomės kieno nors sukurto formato: reikia elgtis taip, kaip kiti, rengtis, kaip rengiasi kiti [...]. Arba bent jau būti šiek tiek kitokie, bet labai nenukrypstant nuo formato. LR (S) 2003.

„Formatas" atsirado televizininkų žargone. […] Puikiai visiems žinomas veikėjas Arūnas Valinskas, turėdamas omeny televiziją, „formatą" šiurkščiai apibūdino šitaip: „Žodis, kuriame telpa laidos pobūdis, turinys, trukmė, netgi periodiškumas ir galiausiai viso to rezultatas - komercinė sėkmė". […] Atėję į naują darbą turime laikytis ten nustatyto „formato", jeigu nenorime likti be algos. LR 2003.

Kovo pradžioje LNK televizija pasirašė sutartį pirkti realybės šou „Baras" formatą iš vienos didžiausių Šiaurės šalių TV [...] kompanijų [...]. Lietuvos žinios 2003.

Bus renkamasi iš dviejų pasiūlymų, kurie nekeičia reguliariojo sezono sistemos bei finalo ketverto formato. Tačiau siūloma, kad vienos šalies klubai negalėtų susitikti Eurolygos pusfinalyje. LR 2004.

Pavyzdžiui, vaizduojant tam tikros visuomenės reiškinius, dažnai sąmoningai pasirenkamas romano su privačiu sekliu formatas kaip vienas tinkamiausių būdų. ŠA 2005.

„Tik sėskite tolimesnėje eilėje", - paliepė. „Mūsų laidos formatui plikas pilvas netinka". LR (TV) 2005.

Labai gailiuosi, kad nepavyko per BTV transliuota laida „Jeigu". Tai buvo labai įdomus iš danų pirktas formatas, tačiau jo įgyvendinti nepasisekė. LR (TV) 2005.

[...] Lietuvos mažmeninės prekybos tinklas „Norfos mažmena" penktadienį Utenoje atidarė naują XL formato parduotuvę. LR 2005.

Reklamos užsakovai nusprendė pasirinkti vėlesnį laiką transliuoti ne visai vaikiško formato reklamą. LR (TV) 2006.

Manau, mano muzika visiškai skiriasi nuo „Eurovizijos" muzikinio formato, ir ji ten tiesiog pasiklystų. R 2007.

Nors moteris tikino, kad tokios parduotuvės poreikį prekybos centras juto iš pat pradžių, tačiau pripažino, kad rinka pakoregavo centro formatą. LR 2008.

Populiarias kalbas apie „formatą" ir „neformatą" lietuviškoje muzikoje nesunkiai galima būtų taikyti ir dailės situacijai. 7MD 2008.