LT EN
performansas meno žanras, kurio pagrindinė išraiškos priemonė - menininko atliekamas veiksmas
Originalo forma performance

Vartosenos pavyzdžiai

Jo [menininko] spontaniškos akcijos ir konvulsingi performansai niekuo nenusileido trūkčiojančiai, suskeldėjusiai Rusijos tikrovei. LR 1996.

Vyko tarptautinė performansų prezentacija. spauda 1991– 1996.

Krokuvos senamiestį supantis bulvaras „Planty" tapo avangardistų iš Lenkijos, Norvegijos pasirodymu, perfomansų, akcijų, instaliacijų, audioinstaliacijų vieta. 7MD 1997.

Japonas Teruyuki Tsobouchi, performansą atliekantis jau keliasdešimt metų, ne tik nužymi savo tvirtai pasirinktą poziciją, bet ir savinasi viešos erdvės ženklinimo sistemas. Kelio ženklai, suritualinantys vairuotojų kasdienybę, tampa ir autoriaus veiklos manifestu, nenutrūkstamai vykstančio performanso garantija. 7MD 2002.

Gausių Talino simpoziumo renginių (teorinių sesijų, diskusijų, parodų, darbų pristatymų, performansų, garsinių eksperimentų, madų šou) metu menininkai, teoretikai, muzikantai, aktyvistai ir kiti el. kultūros kūrėjai gvildeno „dėvimų technologijų" (wearable technologies) geopolitikos, kritiško tarpdiscipliniškumo ir internetinių patirčių problemas. 7MD 2004.

Atidarymo metu Vilniaus vaikų ir jaunimo dailės mokyklos jaunimo grupė surengė performansą „Karaliai – bičiulystė" (vad. N. Nevčesauskienė) su žvakių švieselėmis, karūna, sausų gėlių žiedais, atneštais lyg paties Čiurlionio dailės kūrinių motyvais. 7MD 2005.

Žygimanto Augustino paroda ir performansas. vakaru ekspresas.lt inf. 2007.

Deja, neteko nei dalyvauti pačiame performanse, nei jį stebėti, bet paruošiamuosius darbus atlikau sąžiningai - sienas nudažiau, duris bandžiau įstatyti, bet nepavyko, morališkai palaikiau. intern. kom. 2007.

Tai performanso viršūnė, magiškoji jo pusė. Playboy 2008.

Performanso menas" reiškia individo ar jų grupės tam tikrą laiko tarpą tam tikroje erdvėje atliekamus veiksmus, kurių visuma (įtraukiant ir aplinkos reakcijas) sudaro kūrinį. Griežtai tariant, performanso kūrinį sudaro keturi būtini elementai: trukmė, konkreti erdvė, performansininko (performanso atlikėjo) kūnas ir jo tiesioginis santykis su žiūrovais. intern. inf. 2008.

PERFORMANSAS (angl. performance - įvykdymas, vaidinimas), postmodernistinio meno rūšis: iš anksto apgalvotas, konceptualus veiksmas, kurio pagrindinė išraiškos priemonė - paties menininko kūnas. intern. inf. 2008.

Paaugliui visas šis performansas patiko ir dėl to, kad pats neseniai buvo pakliuvęs į didelę bėdą. Danutė Kalinauskaitė „Skersvėjų namai", 2015.

Tai, ką jūs išdarinėjote naktį, buvo serija nerealių performansų. Kotryna Zylė „Sukeistas", 2019.