LT EN
dula moteris, padedanti gimdyvei pasirengti gimdymui ar gimdyti
Originalo forma doula
Kitos formos doula
Atitikmenys gimdyvės padėjėja

Vartosenos pavyzdžiai

Doula – žmogus, teikiantis ne medicininę pagalbą gimdyvei sąrėmių, gimdymo metu ir po jo. Kita vertus, šitoks apibūdinimas kiek per siauras, nes užsienyje doulų yra labai įvairių – vienos labiau rūpinasi moterimis nėštumo metu, per gimdymą ir po jo, kitos padeda tik prieš ir po gimdymo, t.y. ruošia mamas gimdymui, o vėliau konsultuoja dėl vaikelio žindymo ar priežiūros, bet pačiame gimdyme nedalyvauja. Gali būti tik vienos kurios nors srities doula (pavyzdžiui, tik žindymo ar tik gimdymo doula) arba – priešingai, specialistė, kuri atlieka viską. 15min.lt inf. 2012.

Dulų arba gimdyvės padėjėjų šiandien galime rasti bemaž visame pasaulyje. Tikriausiai, atkampiose labiau tradicinės sanklodos bendruomenėse panaši moteriško palaikymo tradicija nė nebuvo nutrūkusi. O moderniajame Vakarų pasaulyje dulų judėjimas prasidėjo 1992 metais [...] Dulų judėjimas randasi ir Lietuvoje. Iniciatyvinė moterų grupė rengiasi vykdyti projektą, kurio metu, remiantis užsienio patirtimi, bus sukurta Lietuvos dulų ruošimo programa ir pravesti pilotiniai mokymai. intern. inf. [data nenurodyta]

Be savo vyro, į gimdymą moteris neretai kviečia jai artimą kitą moterį – seserį, draugę, bičiulę. „Norėčiau, kad tu būtum mano dula ", – ištaria kviesdama padėti. [...] „Rūpinsiuosi tavimi, kad tu galėtum pasirūpinti savo mažyliu", – taip galėtų apibūdinti savo veiklą moteris, prisistatanti kaip dula , padėjėja, gimties sesuo. kursyvai intern. inf. 2014.

šeimos ir poros santykių konsultantė, dula, ilgalaikė nėščiųjų jogos vadovė, lektorė, trijų vaikų mama ir keletos atorė iš Didžiosios Britanijos. Su Lietuva ji susijusi - atvažiuoja čia mokyti dulų, vesti seminarų.intern. inf. 2016.