LT EN
stimpankas toks literatūros, kino, muzikos etc. žanras, susijęs su moksline fantastika; su šiuo žanru susijęs atributas
Originalo forma steam punk
Atitikmenys steampunkas
Susiję žodžiai pankrokas, pankrokiškas, stimpankinis

Vartosenos pavyzdžiai

SteamPunk - kas tai? Kaip jau esu rašęs, Stimpankas šaindien daugiausiai yra išoriniai atributai – korsetai, cilindrai, akiniai, krumpliaračiai ir kitokie dzindziliukai, kurių gamyba netgi industrializuota įvairių firmų [...] kurie paslepia du pagrindinius komponentus: žmones ir techniką. intern. inf. 2009.

Esame jau nemažai publikavę Steampunk stiliaus darbų.. Šį kartą pateiksime tiesiog tarybinių laikų technikos gaminius, kjurie eksponuojami viename iš Rusijos politechnikumų.. Ir nieko nereikia kurti! Tai tikrai Stimpankas ! intern. inf. 2011.

„Steampunk" arba duokim garo [...] Stimpankas gimė ne taip jau seniai – 1980 metais. Žmonėms taip patiko tokia utopiška ir, net įžvelgčiau, ironiška viziją į pasaulį ir technologijas, kad stimpankas tapo estetiniu judėjimu. Stimpanko tėvas yra ne kas kitas, kaip dar kitas fanstastikos žanras „cyberpunk". intern. inf. 2012.

Stimpankas (steampunk) yra vienas iš mokslinės fantastikos žanrų, kuriame dominuoja garu varomos technologijos, ypač jei veiksmas vyksta XIX amžiuje. Todėl stimpanko kūrinių laikas dažniausiai būna alternatyvioji britų Viktorijos epocha arba Jungtinių Valstijų
„laukiniai vakarai". Jeigu veiksmo vieta yra post-apokaliptinis ar maginės fantastikos pasaulis, dažniausiai jame irgi kaip pagrindinė
varomoji jėga yra garas. Stimpankas lengviausiai atpažįstamas dėl jame naudojamų anachronistinių arba retro-futuristinių išradimų, kurie aprašomi klasikiniuose Juleso Verno ar H.G.Velso kūriniuose, o taip pat randami ir moderniųjų rašytojų, tokių kaip Philippo Pullmano, Scotto Westerfieldo ar China Mievillio, kūrinuose. Pats stimpanko pavadinimas buvo pradėtas plačiai naudoti 1987 metais,
nuo literatūros jis išsiplėtė ir į kitus menus – muziką, kiną, madą. intern. inf. 2012.

Kaip ir dera stimpanko paradigmos kūriniui, A. Tapino knyga siūlo skaitytojui keliauti į alternatyvios istorijos visatą. Joje egzistuoja Vilnius, XX a. pradžioje ištrūkęs iš Rusijos imperijos gniaužtų ir tapęs laisvuoju Aljanso miestu, kuriame darbuojasi alchemikai, gatvėse zuja garinės karietos, o viešąją tvarką palaiko golemai. LM (intern. inf.) 2014.

Dažnai nevalingai įsivaizduodavau, kad mano sąmonė yra tarsi milžiniška tamsi mašina iš stimpanko žanro grafinio romano, kupina vamzdžių ir pedalų, svirčių [...] Matt Haig „Kodėl verta gyventi", 2016 (versta iš anglų k.).


[...] džentelmeno kodas. Galima spėti, kad jis kažkiek susijęs su užplūdusia ir vėl nuslūgusia steampunko banga. Naujasis Židinys-Aidai 8, 2017.