LT EN
grafitis užrašai ar piešiniai ant sienų ir kt. viešose vietose
Originalo forma graffiti (vns. graffito)
Kitos formos grafitas, grafiti, graffiti
Susiję žodžiai grafiteris, grafitistas, grafitininkas

Vartosenos pavyzdžiai

Tenka kentėti vaikigalių pirmuosius grafitti bandymus. spauda 1991– 1996.

Į sostinėje šį savaitgalį vykusią Europos muzikos šventą iš Paryžiaus atvažiavo gatvės meno – piešinių ant sienų viešosiose vietose (grafiti) dailininkai. LR 1996.

Tarptautinių žodžių žodyne žodžio „grafiti" nėra, tačiau dauguma jaunų žmonių supranta, kad tai spalvingi piešiniai ant sienų, tiltų traukinių, piešti purškiant žodžius. LR 1996.

[...] šeštadienį Šiauliuose Jaunųjų centristų judėjimas pirmą kartą Lietuvoje surengė „grafiti" šventę, o sienas, ant kurių buvo piešiama, parinko miesto Savivaldybė. R 1998.

Šeštadienį mieste rinkosi Palangos, [...] grafiti meno gerbėjai. R 1999.

Svajojama įsteigti ir grafiti būrelį, tačiau kol kas rankas riša pinigų dažams stygius. Lietuvos žinios 2002.

GRAFITI METODAS. Ateities makiažas šiandien – tai jonizuotas toninis kremas ir šešėliai aerozolinėje pakuotėje. LR rekl. 2003.

Apsauga nuo grafitų. Fasado valymas. R (rekl.) 2003.

Ką ketini artimiausiu metu nuveikti? – Fotografuoju ir ruošiu grafiti parodą. [...] Kokių grafiti aš turiu persipaišęs! ŠA 2003.

JBC nariai turėjo progų pakeliauti po užsienį, susipažinti su hiphopo kultūra reperiais, breikeriais, grafitų menu. Lietuvos žinios 2003.

[…] prie nugriautos Berlyno sienos likučių, ištapytų grafitais, atspindinčiais dar palyginti neseną vokiečių istorijos puslapį. R 2004.

Daugelis nedidelių, eilėmis išsirikiavusių raudonų namų išmarginti grafiti, apdegę ir užkalti lentomis. LR 2004.

Pasak autorės, šie ženklai atspindi gyvenimo tikslus, tvarkingumą, apsaugą, susitarimą ir tampa savotišku teritorijos grafiti. 7MD 2003.

Ketvirtis milijono - tiek sostinės valdininkai skyrė kovai su miestą marginančiais grafitais. LR 2005.

Naktį prie Volfštrasės kažkoks maištingai nusiteikęs šmaikšuolis ant sienos baltais dažais buvo nutepliojęs grafitą [...] Robert Harris „ Faterlandas", 2005 (versta iš anglų k.)

Mindaugo vidurinėje surengtas grafitų konkursas, kuriame dalyvavo šešios moksleivių komandos. LR 2005.

Roko Dovydėno darbą „Simboliai" geriausiai apibūdina keturi žodžiai: graffiti , keraminis pano, multiplikacija ir ornamentas. 7MD 2005.

Mėgstantis sportą žmogus renkasi grafičių raštu sukurtą monogramą ant sportinio kostiumo, batelių, krepšio [...]. LR (S) 2006.

Bene jauniausia gatvės meno rūšis - grafitas, prieš keletą dešimtmečių atsiradęs [...]. LM 2006.

Šiuo metu miesto seniūnijų specialistai rengia sąrašus statinių, kurių sienas išmargino grafičių piešėjai. LR 2006.

Šiandien jau tik nuotraukos primena autentišką Seimo rūmų vaizdą 1991-ųjų sausį. Su piešiniais ir politiniu grafiti išmargintomis gelžbetonio luitų barikadomis [...]. Kauno diena 2006.

Miesto valdžia užsimojo trinti grafičius nuo visuomeninių ir valstybei priklausančių pastatų sienų. LR 2006.

Šios kriminalinės dramos herojai yra pogrindinio graffiti pasaulio kūrėjai. 7MD 2006.

Ne dėl architektūros - dėl politinių graffiti . intern. inf. 2007.

O jūsų knygų graffiti duos peno būsimiems tyrinėtojams", - ragina knygos istorikas Arvydas Pacevičius. intern. inf. 2007.

Grafičiai piešiami kaip atsakas į Niujorko mero bandymą uždrausti jaunuoliams nešiotis dažus ir žymeklius, skirtus piešti ant sienų. Laisvalaikis 2008.

Graffiti – mėgaukis saikingai ir socialiai atsakingai. vieš. inf. 2008.

Užrašų braižas, panašus į grafitį, derėjo prie trupančių pastato sienų nubrozdinimų ir dėmių. 7MD 2008.

Papildomos Lindihop, „Bounce" ir Graffiti grupės! intern. inf. [Vaikų ir jaunimo centras] 2010.

Itališku žodžiu grafito (mažytis įbrėžimas) vadinami įvairūs dažais ar  rašalu nupiešti, išbraižyti ar kitaip atlikti piešiniai, įrašai ant statinių sienų, kitų paviršių. Dažniausiai tokius reakcingus ir spontaniškus įrašus priskiriame moderniai epochai, siejame juos su 8 dešimtmečio Niujorko pramoniniais kvartalais ir šiuolaikiniais grafičiais. LM (intern. inf.) 2013.

Urban knitting: jaukiau nei graffiti [antraštė] intern. inf. 2013.

Jis žvelgė į gatvę, į daugiabučius, pernelyg artimus balkonus [...] žiūrėjo į rambių dydžio grafitį ant blokų sienų ir ventiliacinių angų mišką [...] Danutė Kalinauskaitė „Skersvėjų namai", 2015.