LT EN
podkastas skaitmeninis garso ar vaizdo įrašas internete, skirtas parsisiųsti asmeniniam naudojimui (ppr. apie radijo ar televizijos laidą, reklamą)
Originalo forma podcast
Kitos formos podcastas, podcast'as, podcast
Atitikmenys internetinis įrašas, prenumeruojamas siuntinukas; tinklalaidė
Susiję žodžiai aipodas, pod'as, podkastingas

Vartosenos pavyzdžiai

Atsikeli iš ryto, begerdamas puodelį kavos į savo grotuvą ar CD susimeti rytines „The Economist" bankinių naujienų žinias arba kokio nors Lietuvos portalo, tarkim, sporto, verslo ir kultūros naujienas ir visa tai perklausai mindama/-as pedalus arba automobilyje sėdėdama/-as kamščiuose vietoj kvailų radijo žaidimų?! Pabandykit - internete galima rasti daug naudingų podcast’ u bet kokia jus dominančia tema. intern. inf. 2007.

Gal kam gali kilti klausimų, kas gi yra tas podcastas (tarti pod-kęstas)? Podcastas yra sudurtinis angliškas žodis, kurį sudaro du: pod (nuo iPod) ir cast (transliuoti). Jei lietuviškai kalbėti, tai šitas dalykas galėtų priminti internetinę radiolaidą. intern. kom. 2007.

Praėjusiais metais karalienės kalėdinis sveikinimas buvo įrašytas į skaitmeninį failą ir išplatintas internetu („podcast"). Vilniaus diena 2007.

Labai patinka važiuojant į darbą, iš darbo, į mokslus, iš mokslų, klausytis Žinių radijo podcas’ tų. Vis norėjosi įsimesti Čekuolio popietę <...> kolegos pagalba radau gerą nemokamą programą, kuri video mp4 failus konvertuoja į mp3, dabar laidų sąrašas padidėjo. intern. kom. 2007.

Jūsų malonumui - milijonai dainų, tūkstančiai filmų bei TV laidų, šimtai žaidimų, jau nekalbant apie įvairią programinę įrangą, garso knygas ir podcast‘us. apple.lt inf. 2008.

Žodis „podkastas" yra toks populiarus, kad Naujasis Oksfordo Amerikos žodynas (New Oxford American Dictionary) jį išrinko 2005 metų žodžiu. Šis žodynas podkastą apibūdina kaip „skaitmeninį radijo transliacijos įrašą ar panašią programą, kurį iš interneto galima atsisiųsti į asmeninį grotuvą". Lietuviški žodynai kol kas nepateikia podkastingo ir podkasto lietuviškų atitikmenų, tačiau pagal prasmę artimiausias jiems žodis – įrašas. intern. inf. 2008.

Apdulkėjusi klaviatūra - geras podcastas. [antraštė] intern. inf. 2008.